Sukan Musim Sejuk: Seni Pakaian 1932

Pakaian musim sejuk

Walaupun sesetengah orang memutuskan untuk menghabiskan masa di a destinasi cuaca panas semasa musim sejuk, yang lain lebih suka sukan musim sejuk seperti ski alpine atau merentas desa, papan salji, luncur ais, dan sebagainya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Pakaian Sukan Musim Sejuk Hari Ini Berbeza Dari Dahulu

Pakaian Sukan Musim Sejuk Hari Ini Berbeza Dari Dahulu

Pada masa lalu, musim sejuk masih lagi musim yang bergaya. Hari ini, kebanyakan pakaian sukan musim sejuk diperbuat daripada gentian tiruan, bermula dengan semua jenis but sintetik, dipakai di atas campuran sintetik stokin , dan terus ke seluar dalam, sarung tangan , topi, topi keledar dan cermin mata. Di sebalik aspirasi saya, saya juga telah menyerah kepada tarikan pakaian moden untuk keadaan sejuk beku, berangin dan kadang-kadang berbahaya di cerun, dilihat betul-betul.

Pakaian acara Snowboard

Acara SnowboardSemua item ini berfungsi dan memastikan pemakainya hangat dan selamat semasa berada di cerun, namun, ia tidak mengekalkan keanggunan pendahulunya. Malangnya, ramai orang terus memakai pakaian ski mereka sepanjang hari; walaupun di restoran mewah, seseorang boleh melihat but ski basah di bawah alas meja putih. Nampaknya, glamor apres-ski yang diperhalusi hanyalah sebuah kenangan.

Pada tahun 1930-an, bahan sintetik masih belum muncul, dan gentian semula jadi seperti bulu adalah popular. Menariknya, walaupun terdapat kelebihan gentian sintetik, bulu kononnya gentian yang sesuai untuk tujuan sukan. mengikut Tikus memanjat , pengeluar pakaian luar Sweden untuk keadaan yang melampau, bulu menyerap 10 kali lebih banyak lembapan daripada mana-mana sintetik, yang sangat penting kerana pengangkutan lembapan melalui cangkerang resapan adalah lebih perlahan daripada peluh. Lebih-lebih lagi, gentian bulu mempunyai ruang udara yang membantu pemakai kekal hangat, walaupun pakaian itu basah.

Kemudian, seperti sekarang, kepraktisan adalah penting, terutamanya di cerun, dan pakaian istimewa telah dibangunkan. Walau bagaimanapun, apabila orang telah selesai bermain ski, mereka menukar pakaian yang lebih bergaya. Pada tahun 1932, Apparel Arts menasihatkan almari pakaian berikut untuk budiman yang ingin menghabiskan beberapa hari di resort sukan musim sejuk:

Ilustrasi fesyen dengan dua pemain ski di cerun dari tahun 1930-an

Ilustrasi fesyen dengan dua pemain ski di cerun dari tahun 1930-an

Seorang berpayudara tunggal jaket tweed berat dan sepasang seluar dalam tweed berat atau seluar dalam (jaket tidak perlu sepadan dengan seluar dalam)

Seluar dalam berat, satu atau dua berat baju sejuk atau jaket rajutan serta sarung tangan bulu tebal, hos bulu hangat dan bulu tebal selendang amat berguna. Untuk kepala, topi bulu atau bulu dan untuk kaki, but ski peraturan dicadangkan. Berkenaan denganbaju atasan, berat ulster atau dibarisi bulukottelah disyorkan. Dengan pakaian ini, seorang lelaki kononnya boleh mengambil bahagian dalam mana-mana aktiviti sukan musim sejuk kecuali lompat ski, yang memerlukan sut khas.

Lebih-lebih lagi mereka menulis Musim sejuk lalu di spa Continental yang terkenal, di mana sukan musim sejuk telah menjadi tradisi selama beberapa dekad, putih adalah nota pakaian yang penting. putihjakettelah dipakai dengan seluar dalam biru atau seluar ski. Namun begitu, dengan pakaian di atas, rata-rata lelaki Amerika akan mendapati dirinya berpakaian kemas untuk melancong di resort musim sejuk di Utara.

Ramalan fesyen Apparel Arts pada tahun 1932 kelihatan seperti berikut:

Sukan musim sejuk 1932 lelaki

Sukan musim sejuk 1932 ramalan fesyen lelaki Seni Pakaian

  1. Untuk ski merentas desa, Apparel Arts mengesyorkan memakai sut khas dengan jaket yang bertali di bahagian bawah dan sisi serta menampilkan dua poket payudara yang besar. Seluar dalam biru itu dipadankan dengan topi ski Norway yang sepadan. The selendang dipadankan dengan stokin anak lembu dan sarung tangan mempunyai corak petani Norway.
  2. Untuk lompat ski, sut gabardine biru adalah pakaian pilihan. Ia mempunyai jaket dada dua pendek, seluar ski dengan jalur di bahagian bawah, topi ski Norway, kuning selendang dan sarung tangan padanan dan bersatu.
  3. Untuk memburu semasa hari-hari sejuk, lelaki itu boleh memakai sut Harris Tweed coklat dengan overplaid merah. Ia dipadankan dengan seluar dalam seluar padan, topi grouse tweed coklat, baju sejuk berwarna burgundy yang cantik, dan selendang sutera bertitik kuning kontras, serta stokin bulu tebal di atas betis, pelindung kaki menembak, kasut brogued .
  4. Dengan pakaian pemburuan formal, kot kain lebar bergaris bulu hitam dengan kolar bulu dianggap sesuai ketegasan .
  5. Rupa-rupanya, topi Tyrolean merasakan hijau, hijau gelap mantel pendek bergaris bulu dengan kolar rakun , seluar panjang cek gembala, selendang, sarung tangan dan stoking betis bulu tebal dalam corak Norway dan but ski adalah sebahagian daripada ensembel praktikal yang boleh dilihat di Spa Musim Sejuk yang terkenal seperti St. Moritz, Chamonix dan Lake Placid.
  6. Untuk luncur ais, Shetland kelabu ini Jaket separuh Norfolk, dengan seluar dalam padan, baju sejuk leher penyu dan dua pasang hos berat dan but ski dianggap sebagai pakaian yang ideal.
Pakaian yang dipakai di pakaian Olimpik Musim Sejuk Lake Placid 1932

Pakaian yang dipakai di pakaian Olimpik Musim Sejuk Lake Placid 1932

Gambar berikut ialah gubahan tangkapan sebenar yang dibuat dengan kamera terang di Tasik Placid Sukan Olimpik Musim Sejuk 1932 oleh Robert L. Jacobson.