Sut Flanel Double Breasted Glen Check

cek putera wales dengan tindih biru

Baru-baru ini, kami melaporkan secara mendalam tentang Empayar jahitan Caraceni , dan hari ini, saya ingin memperkenalkan anda kepada yang agak istimewa A. Caraceni Sut flanel. Sebelum menghuraikan ciri-ciri saman, saya ingin menerangkan secara ringkas apa kain flanel adalah dan variasi yang manakah wujud.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. kain flanel
  2. Glencheck, Prince Of Wales Check & Glen Urquhart
  3. Sut Flanel Double Breasted

kain flanel

Sut Glencheck Dua Payudara

Sut Glencheck Dua Payudara

Suit flanel adalah tenunan lembutkainyang biasanya datang dalam anyaman biasa atau jelujur dan disiapkan dengan permukaan berserabut. Flanel tradisional diperbuat daripada sama ada bulu (bulu dalam bahasa Inggeris Inggeris) atau benang terburuk, yang mestilah 100% bulu.Selalunya, kain flanel disikat untuk kelembutan dan akibatnya, struktur tenunan fabrik menjadi hampir tidak kelihatan. Memberus ialah proses mekanikal di mana berus logam halus mengeluarkan gentian bulu daripada benang yang dipintal longgar. Jika flanel disikat pada satu sisi, ia mempunyai a tidur siang, dan apabila ia disikat pada kedua-dua belah, ia dipanggil tidur dua kali kain flanel. Salah satu warna yang paling popular untuk flanel ialah kelabu mélange, yang bermaksud bahawa ia bukanlah warna yang agak pepejal tetapi lebih kepada gabungan lembut rona kelabu yang kelihatan padat dari jauh, disebabkan oleh tidur fabrik. Satu lagi corak flanel yang popular ialah kotak-kotak, yang terdapat dalam semua jenis dan bentuk. Gred flanel terbaik diperbuat daripada gentian bulu panjang yang halus.

Glencheck, Prince Of Wales Check & Glen Urquhart

Sut hari ini berdada dua dalam flanel glencheck coklat muda dengan tindan biru pucat. Corak ini juga dikenali sebagai Cek Putera Wales kerana Putera Wales mempopularkan corak ini, walaupun ia dicipta pada tahun 1840-an sebagai Cek Daerah Scotland, Glen Urquhart.

Sut Flanel Double Breasted

Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya mengapa ini istimewa, jadi izinkan saya menerangkan: Pada tahun 1983, Eric Musgrave – pengarang buku yang hebat Sut Tajam – menempah sut yang dibuat mengikut ukuran daripada jenama Inggeris legenda, Montague Burton. Tidak lama sebelum itu, dia telah melihat iklan dalam bahasa Itali L'Uomo Vogue , di mana seorang lelaki memakai sut lapel berdada dua, berpemuncak dalam cek glen coklat muda dengan overplaid biru muda. Apabila dia memilih fabrik yang serupa dan meminta gaya dada dua, pengurus kedai, yang merupakan seorang tukang jahit sekolah lama, menyatakan bahawa anda tidak boleh memakai sut dada dua dalam fabrik yang anda pilih... Ia adalah jaket sukan kain. Ia mesti berdada tunggal. Seperti yang anda boleh lihat, sut dada dua secara tradisional sentiasa dikhaskan untuk pakaian rasmi bandar. Sebaliknya, baju berpayudara tunggal boleh dipakai di bandar, walaupun ia dianggap kurang formal berbanding rakan sejawatnya berpayudara dua dan bagi negara ini, kot berpayudara tunggal adalah de rigueur. Pada masa itu, fesyen yang berkembang mula dimainkan dan mengubah keadaan.

Saya Mengambil Gambar

Saya Mengambil Gambar

Hari ini, kebanyakan orang tidak menyedari perbezaan halus ini, dan mereka pastinya tidak biasa melihat sut cek glen berdada dua berwarna coklat. Jadi, apabila anda memakai sut seperti itu, anda secara automatik menonjol! Diakui, di kebanyakan tempat di dunia hari ini, anda akan berpakaian keterlaluan dalam ensembel dada dua yang lengkap. Jika anda tahu peraturan tradisional hari ini, anda sudah jauh di hadapan lelaki biasa, jadi anda boleh melanggar peraturan dan masih berpakaian lebih baik daripada kebanyakan orang.

Sudah tentu, menurut petikan dari Buku Anderson & Sheppard yang baharu: Sebaik sahaja seorang lelaki berpakaian berlebihan, dia berpakaian buruk , anda akan berpakaian berlebihan dan, oleh itu, berpakaian buruk. Tetapi seperti yang saya nyatakan dalam ulasan buku itu, saya tidak bersetuju dengan kenyataan itu… kerana saya pasti anda bersetuju!

Sekarang, mari kita lihat lebih dekat ensemble ini:

Topi Vintaj Mayser Homburg dalam Brown

Topi Vintage Mayser Homburg dalam warna Brown

Sesuai : Sut flanel coklat muda Double Breasted dengan a – oleh A. Caraceni .

baju : Kain kepar tulang herring putih polos dengan kolar kelab – oleh Siniscalchi.

Pautan Cuff : Vermeil sterling silver dengan enamel biru, dibeli di Konvensyen Pautan Cuff .

Tali leher : Blue Indian Tusah silk – Drakes .

tali pinggang: Kulit bijirin yang sangat baik berwarna coklat gelap.

Poket Square : Linen putih dengan monogram jahitan tangan dan tepi gulung tangan – dibuat di Itali.

Kasut : Kulit velour kulit buncis Chukkabutdari – St. Crispin.

stokin : Di atas anak lembu, coklat – oleh Bresciani .

Mempunyai: Topi Brown Homburg dari tahun 1950-an - Mayser.

kamera: Leica M2 dari tahun 1950-an dengan kanta Summicron M 50mm f/2 (dari 2000) – tidak banyak syarikat membina perkara yang masih boleh digunakan dalam kombinasi dengan produk terbaharu mereka dengan 50 tahun selepas itu.

Seperti biasa, kami mengalu-alukan maklum balas anda dan jika anda mempunyai gambar salah satu pakaian anda, sila maklumkan kepada kami.