The Queen's Garden Party: Peluang untuk Pakaian Pagi

pratonton.3000 9 berskala

Di kalangan peminat pakaian lelaki terdapat mereka yang mempunyai pertalian istimewa untuk pakaian pagi ; Saya menganggap diri saya sebagai salah satu daripada kumpulan ini. Pada usia 22 tahun, bertahun-tahun sebelum saya benar-benar memahami apa itu pakaian formal, saya memakai kot pagi dan bukannya sut atau tuksedo untuk perkahwinan saya di Las Vegas—dalam cuaca 100 darjah tidak kurang—kerana entah bagaimana rasanya sesuai. Cabaran yang sering dikongsi oleh penggemar pakaian pagi, bagaimanapun, adalah mencari peluang untuk memakainya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Perjalanan Sartorial: Pesta Taman Ratu
  2. Mencari Pakaian Pagi
  3. Gaya British Tradisional Diperlukan
  4. Gaya Lelaki di Pesta Taman
  5. Kesimpulan
Ratu

The Queen's Garden Party adalah salah satu daripada beberapa tempat di mana pakaian pagi adalah pakaian standard untuk lelaki

Perjalanan Sartorial: Pesta Taman Ratu

Orang Amerika Utara secara amnya mempunyai peluang yang sangat sedikit untuk memakai pakaian pagi berbanding saudara mereka di UK dan Eropah, di mana ia lebih biasa pada upacara dan acara yang diadakan sebelum jam 6 petang. Tinggal di Midwestern Amerika Syarikat, saya hampir tidak mempunyai peluang untuk tuksedo apatah lagi yang setara dengannya pada waktu siang. Kebanyakan perkahwinan Amerika tidak menampilkan pakaian pagi, jadi anda tidak boleh menghadiri berpakaian seperti ini melainkan anda berniat untuk menaikkan pangkat pengantin lelaki dan seluruh majlis perkahwinan. Oleh itu, memenuhi keinginan untuk memakai pakaian pagi benar-benar memerlukan perjalanan sartorial: menggabungkan percutian dengan acara di mana pakaian sedemikian akan sesuai. Ini biasanya bermakna menghadiri Ascot Diraja di England, di mana pakaian pagi dialu-alukan sama ada anda masuk ke Royal Enclosure atau tidak. Walau bagaimanapun, terdapat satu lagi kemungkinan yang diabaikan untuk pakaian pagi: Parti Queen's Garden.Jemputan Pesta Taman Vintage

Jemputan Pesta Taman Vintage; perhatikan kod pakaian, yang masih sama hari ini

Setiap tahun pada bulan Mei dan Jun, Kebawah Duli Yang Maha Mulia, Ratu Elizabeth, dibantu oleh ahli Keluarga Diraja British, menganjurkan empat pesta petang di mana taman-taman Istana Buckingham dan Holyroodhouse di Edinburgh dibuka kepada 30,000 tetamu melalui jemputan sahaja. Warganegara negara Komanwel–Kanada, Australia, dan New Zealand, misalnya– layak untuk menyertai loteri untuk pasangan tiket melalui Suruhanjaya Tinggi negara mereka. Permohonan diambil dalam beberapa bulan pertama setiap tahun melalui laman web Suruhanjaya. Tidak ramai yang tahu tentang perkara ini, jadi pembaca Gentleman's Gazette mempunyai peluang yang baik untuk mendapatkan tiket dengan syarat anda atau pemohon adalah warganegara negara yang disebutkan di atas. Saya menjaringkan tiket pada percubaan pertama saya, jadi saya akan mengatakan kemungkinannya tidak buruk.

Ratu Elizabeth II bertemu tetamu semasa pesta taman, dengan lelaki berpakaian pagi di latar belakang

Ratu Elizabeth II bertemu tetamu semasa pesta taman, dengan lelaki berpakaian pagi di latar belakang

Etika berpakaian untuk lelaki di Garden Party tidak seketat di yang terkenal Kandang Diraja di Ascot—sut lounge (istilah lama untuk sut perniagaan, khususnya dalam warna yang lebih gelap mengikut Panduan Debrett ) dan pakaian pagi kedua-duanya dibenarkan. Namun, kerana matlamatnya adalah perjalanan pakaian, pilihannya jelas. Setelah mendapat jemputan, saya berunding dengan Panduan Pakaian Pagi Warta Gentleman dan mula mendokumentasikan pengalaman saya dengan pilihan mengenai pakaian pagi dan di parti itu sendiri.

Dr. Christopher Lee dalam sut paginya

Pengarang Dr. Christopher Lee dalam sut paginya

Mencari Pakaian Pagi

Mereka yang mengharapkan untuk mengejar peluang masa depan untuk memakai pakaian pagi harus mempertimbangkan untuk membeli. Semasa bersiap untuk Pesta Taman Ratu, saya terkejut betapa mudahnya untuk mencari pembekal pakaian pagi di UK; tidak seperti di Amerika Utara, hampir semua kedai pakaian lelaki daripada rangkaian besar, seperti Moss Bros, Hackett, dan Charles Tyrwhitt, kepada tukang jahit yang lebih kecil, seperti Oliver Brown dan Neal dan Palmer , stok mereka. Malah bekalan sut UK mempunyai kot pagi yang tersedia, walaupun tapak AS tidak. Memandangkan pilihan ini, anda disyorkan untuk membeli dari negara yang mencipta pakaian pagi. Harga berkisar antara £399 hingga sekitar £1000 ($500-$1300) untuk kot, seluar dan kot.

SRS pagi kot

Sven Raphael Schneider dalam pakaian pagi; ensemble beliau kebanyakannya terdiri daripada kepingan vintaj dengan yang baru Aksesori Fort Belvedere

Alternatif yang mesra bajet ialah menggunakan gaya vintaj, seperti pengasas Gentleman's Gazette Sven Raphael Schneider , yang kot pagi tahun 1920-an kekal sebagai milikan berharga. Carian di eBay (sekali lagi, versi UK) mendedahkan rangkaian kot pagi untuk dijual dari tahun 1920-an dan kemudiannya dengan harga $80-$229. Pastikan anda menyemak item untuk kerosakan atau ciri bertarikh terutamanya seperti lapel yang luar biasa, dan ingat untuk membuat belanjawan untuk perubahan yang diperlukan. Kos akhir pakaian penuh mungkin hampir sama dengan bahagian bawah pembelian baharu, tetapi kualiti pakaian pagi vintaj berkemungkinan akan mengatasi tawaran rangkaian kedai.

Arked Piccadilly

Neal & Palmer terletak di Arked Piccadilly yang terkenal di London

Saya akhirnya memilih untuk mencuba sewaan untuk menentukan cara penyewaan UK akan dibandingkan dengan pengalaman perkahwinan saya menyewa dari pusat membeli-belah Amerika di mana saya akhirnya mempunyai pakaian sekurang-kurangnya saiz terlalu besar. Jika menyewa, syor saya ialah mencari tukang jahit kecil yang bereputasi di London, yang mana terdapat nombor akan dibandingkan dengan pengalaman perkahwinan saya menyewa dari pusat membeli-belah Amerika di mana saya akhirnya mempunyai pakaian sekurang-kurangnya saiz terlalu besar. Jika menyewa, syor saya ialah mencari tukang jahit kecil yang bereputasi di London, yang mana terdapat nombor dan di Arked Picadilly, bukannya pergi dengan rantai. Saya memilih untuk menggunakan Neal dan Palmer , mempercayai tukang jahit yang ditempah khas British akan mempunyai kebiasaan dengan pakaian pagi serta barangan yang lebih berkualiti. Hasilnya adalah baik; cuma lengan kot pagi saya terlalu panjang, sesuatu yang tidak dijangka.

Gaya British Tradisional Diperlukan

Pengajaran penting yang saya pelajari semasa persediaan saya ialah pakaian pagi memerlukan anda untuk menerima gaya British. Jika citarasa peribadi anda cenderung ke arah Itali, seperti saya, bersedia untuk menerima sesuatu yang berbeza. Pakai pagi tidak mengaku sprezzatura seperti simpulan ikatan bengkok atau baju berlengan dua tanpa kancing. Sebaliknya, ini semua tentang ketenteraman dan peraturan, dan di dalamnya terdapat perbezaan penting antara dua tradisi jahitan Eropah yang hebat.

Oxford Captoe Hitam dengan tali kasut pakaian kelabu gelap oleh Fort Belvedere

Oxfords hitam (ditunjukkan dengan alternatif tali kasut pakaian kelabu gelap oleh Fort Belvedere ) ialah dengan tegas untuk pakaian pagi

Memandangkan berpakaian yang sesuai dengan majlis adalah prinsip asas berpakaian dengan betul dan kemas, saya tunduk kepada tuntutan suasana. Saya selalu pakai tali sami atau loafers untuk kepanasan dan santai yang mereka bawa ke pakaian tetapi membeli sepasang oxfords captoe hitam tanpa broguing kerana itulah tuntutan pakaian pagi. Kesediaan untuk mengikuti keperluan dan mencuba sesuatu yang berbeza menjadikan pengalaman pembelajaran yang optimum.

Putera Charles dengan Payung Brigg

Putera Charles menggemari sut pagi kelabu

Ini bukan bermakna tidak ada peluang untuk keperibadian dan keperibadian dengan pakaian pagi. Jika anda menyukai kepelbagaian warna yang lebih besar dan kerumitan kombinasi kot/seluar sukan, sebagai contoh, anda boleh memilih kot pagi hitam dengan seluar berjalur kelabu dan kot berwarna biru langit berbanding kot ekor kelabu, kot dan seluar Pagi. Sut kelabu, pilihan Putera Charles.

The Waistcoat

Peluang lain untuk kepelbagaian melibatkan pemilihan antara kot pinggang dua atau berdada tunggal. Kot pinggang berdada tunggal cenderung memanjangkan badan. Sama seperti cara lapel puncak pada sut melukis garis penglihatan ke luar dan melebarkan dada, V terbuka yang dibentuk oleh titik di bahagian bawah baju pinggang berdada tunggal memberikan kesan panjang badan yang dilanjutkan manakala garis pinggang mendatar berdada dua. memotong, memisahkan badan dari kaki dengan kuat. Ini boleh menimbulkan rasa kekar. Walau bagaimanapun, double-breasted mempunyai penampilan yang lebih bersejarah dan lebih formal; ia, terus terang, lebih tradisional. Dan, ia kurang bersaing dengan bahagian hadapan kot pagi yang berpotongan berbanding sudut tajam yang membentuk bahagian bawah baju pinggang berdada tunggal. Warna biasanya kelabu muda, buff atau biru langit. Kelabu mencipta satu siri penggredan monokrom daripada baju ekor hitam ke seluar arang kepada baju pinggang kelabu yang lebih terang. Biru akan menambah percikan warna musim bunga. Untuk fleksibiliti dalam memilih tali leher, dan untuk menambahkan lebih banyak kehangatan pada ensemble, buff mungkin menjadi pilihan.

Pakaian pagi boleh dipakai dengan pelbagai tali leher, termasuk tali leher perkahwinan klasik berwarna perak dan hitam

Pakaian pagi boleh dipakai dengan pelbagai tali leher, termasuk tali leher perkahwinan klasik berwarna perak dan hitam

Tali leher itu

Pemilihan tali leher adalah satu lagi cara untuk menggabungkan keperibadian menjadi ensembel pakaian pagi. Tali leher perniagaan cetakan sutera yang lebih formal, seperti yang mempunyai jalur atau titik, adalah selamat; pepejal cenderung pudar ke belakang dan corak pasti diperlukan di sini untuk membawa tali leher ke hadapan di bawah kot. Sebagai seseorang yang lebih suka tekstur dan fabrik yang berbeza, seperti shantungs dan linen untuk tali leher saya, saya bereksperimen dengan tali leher sutera dan linen berjalur kuning air dan coklat yang sudah saya miliki dan mendapati ia berjaya melengkapkan kot pinggang yang menarik sambil menambah pop visual. Dan dengan cara ini, saya dapat menyelinap masuk ke dalam gaya saya yang lebih kasual.

Kombinasi aksesori ganti pakaian pagi

Kombinasi aksesori ganti pakaian pagi

Pocket Square dan Boutonniere

Mengakses pakaian pagi perlu dilakukan dengan berhati-hati. Meneruskan tema keseluruhan kekangan, a segi empat sama poket linen putih biasa adalah yang paling biasa, dalam lipatan TV mudah. Pada majlis perkahwinannya, Sven Raphael Schneider memakai lipatan yang melengkapkan tema bunga putihnya bunga boutonniere , yang merupakan kemungkinan unik.

Sven Raphael Schneider dalam Morning Coat vintajnya dari tahun 1920-an

Sven Raphael Schneider dalam Morning Coat vintajnya dari tahun 1920-an dan a segi empat sama poket linen putih

Boutonniere itu sendiri kadang-kadang diabaikan dalam pakaian pagi. A Carnation Fort Belvedere akan menjadi tambahan yang sempurna, sama ada dalam warna putih untuk menduplikasi segi empat sama poket atau dalam warna yang berbeza untuk menambah percikan warna. Secara keseluruhan, bunga itu harus kecil, bukan semburan besar yang terlalu biasa semasa perkahwinan.

Putera Andrew memakai jaket pagi 6x3 & kasut oxford kulit paten

Putera Andrew berpakaian pagi dengan payung hitam ringkas

payung

Item yang sering dilihat dalam foto internet pakaian pagi ialah tongkat dengan tombol bola. Walaupun ini mungkin sesuai di majlis perkahwinan, item yang setanding untuk acara luar formal British ialah payung hitam yang digulung rapat, item dwiguna yang juga sesuai dengan iklim England yang berubah-ubah dan sering basah. Menghadiri acara seperti Queen's Garden Party boleh menjadi alasan yang tepat untuk membeli broli buatan tangan sama ada daripada Mario Talarico di Naples atau Francesco Maglia di Milan, tukang terulung di dunia. Sudah tentu, anda boleh menggunakan hasil ketukangan berkualiti sebegitu sepanjang hayat anda, sama ada anda pernah menghadiri acara rasmi yang lain atau tidak.

Lautan Topi Topi di Pesta Queens Garden

Lautan Topi Topi di Pesta Queens Garden

Topi Atas

Mungkin aksesori pakaian pagi yang paling penting, walaupun pilihan, adalah topi atas yang dipasang dengan betul. Walaupun lelaki dari semua kelas sosial memakainya setiap hari pada abad kesembilan belas, tidak dapat dikatakan bahawa anda akan direnung kerana memakai topi di jalanan hari ini. Oleh itu, pakaian pagi adalah kesempatan untuk memanjakan diri. Memandangkan saya tidak mempunyai waistcoat kelabu muda mahupun sut kelabu, saya memilih warna hitam memandangkan pilihan antara kelabu dan hitam. Di kalangan pemakai pakaian pagi yang berpengalaman, termasuk kakitangan Ratu, saya ternampak beberapa topi atasan antik, sama ada dalam sutera atau kain berang-berang, jelas dengan kilauan indah dan tidur siang kusut mereka. Saya iri hati!

Dr Christopher Lee

Dr. Christopher Lee mengekalkan ensembel paginya yang klasik

Gaya Lelaki di Pesta Taman

Di Pesta Taman dan acara seperti Royal Ascot, wanita cenderung untuk mendapat lebih perhatian (menyaksikan Hari Wanita yang terkenal) untuk pakaian dan topi yang menarik perhatian. Walau bagaimanapun, saya mengarahkan perhatian saya kepada gaya lelaki. Semasa beratur untuk memasuki Istana Buckingham, dan, kemudian, di halaman taman, saya perhatikan beberapa lelaki yang bergaya serta beberapa kesilapan palsu. Seorang lelaki menonjol dalam barisan kerana memakai kot sukan cermin tingkap flanel dengan seluar ringan, secara langsung melanggar kod pakaian. Saya juga melihat beberapa sut berwarna terang yang tidak sesuai dengan definisi sut santai, termasuk sut yang lebih kasual seperti kapas. Malangnya, saya juga melihat beberapa pasang jurulatih atau kasut dan set tali leher/poket segi empat tepat yang sepadan.

Putera Charles dalam sut pagi 3 helai dengan topi sutera hitam & baju winchester dengan boutonniere bunga jagung

Putera Charles mengubah ensembel pakaian paginya dengan baju Winchester, a boutonniere bunga jagung , dan tali leher merah jambu

Untuk sebahagian besar, walaupun, lelaki kelihatan tajam. Cuaca cerah, tetapi hadirin yang membawa payung dengan pakaian pagi mereka kelihatan lebih rapi, dan saya akan memasukkannya sebagai aksesori sendiri sekiranya saya menghadiri acara serupa pada masa hadapan. Menyangkut pemegang payung pada lengan bawah sambil berjalan-jalan di taman sudah tentu kelihatan elegan. Apabila saya datang ke pesta itu, saya juga bukan peminat baju berkolar kontras, walaupun saya sedar bahawa ramai lelaki lebih suka mereka daripada putih semasa berpakaian pagi. Walau bagaimanapun, melihat secara peribadi dimensi tambahan dan kedalaman warna yang disediakan oleh baju berjalur biru muda dengan kolar putih yang kontras, saya tahu bahawa ia adalah sesuatu yang saya akan cuba contohi.

Kesimpulan

Pelajaran paling penting yang saya pelajari daripada pengalaman itu, bagaimanapun, adalah untuk tidak mengambil pakaian terlalu serius dengan mengorbankan pengalaman itu. Apabila saya menyedari ia adalah mencukupi untuk berpakaian dengan cukup baik, saya dapat mengingati tujuan menghadiri acara itu pada mulanya: untuk berehat, makan sandwic timun, menikmati keindahan umum dan bersosial.

Di manakah anda mencari peluang untuk memakai pakaian pagi? Adakah anda akan menghadiri Pesta Taman Ratu?

Jimat