Tuksedo Tersuai, MTM & Tempahan Dipesan

Imej Ditampilkan MTM Bespoke Tuxedo Custom

Terminologi Tersuai dijelaskan

Harga untuk pakaian tersuai berbeza dengan ketara bergantung pada tukang jahit dan fabrik yang dipilih tetapi secara umumnya seorang lelaki boleh membeli tuxedo tersuai yang disesuaikan daripada corak standard (dibuat mengikut ukuran) untuk kos sut pasaran pertengahan atau berkualiti, atau daripada corak asli sepenuhnya (dipesan lebih dahulu) untuk kos model premium.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Terminologi Tersuai dijelaskan
 2. Perbezaan Antara Sedia Dipakai, Di Luar Rak, Dibuat mengikut Pesanan, Dibuat untuk Diukur dan Dipesan Lebih dahulu
 3. Sedia Dipakai (RTW) = Di Luar Rak (OTR)
 4. Dibuat Mengikut Pesanan (MTO)
 5. Dibuat untuk Mengukur (MTM)
 6. Dipesan lebih dahulu
 7. Kesimpulan

Kelebihan yang dibuat khas berbanding sedia untuk dipakai adalah sangat besar kerana pelanggan boleh memilih fabrik yang tepat, ciri-ciri dan kesesuaian yang dia inginkan. Malah, beberapa butiran klasik seperti fabrik biru tengah malam atau kot pinggang tradisional berpotongan rendah selalunya hanya boleh diperoleh dengan cara ini kerana ia tidak lagi ditawarkan dalam kebanyakan pakaian siap.

Perbezaan Antara Sedia Dipakai, Di Luar Rak, Dibuat mengikut Pesanan, Dibuat untuk Diukur dan Dipesan Lebih dahulu

Salah satu perkara yang selalu disalah anggap orang ialah perbezaan dan maksud istilah Sedia untuk Dipakai, Di Luar Rak, Dibuat Mengikut Pesanan, Dibuat untuk Diukur dan Dipesan Lebih dahulu. Oleh itu, kami mencipta video yang menerangkan secara terperinci apakah istilah tersebut dan bukan istilah tersebut.Sedia Dipakai (RTW) = Di Luar Rak (OTR)

Sedia untuk dipakai ialah pakaian yang boleh anda beli di kedai, ia hanya digantung di sana, dan anda boleh membelinya seperti sedia ada. Ia bertujuan untuk dipakai dengan serta-merta dan oleh itu, ia juga ditiadakan atau sedia untuk dipakai.

PRO:

  Apa yang anda lihat itulah yang anda dapat.Ia tergantung di sana, anda boleh menyentuhnya, anda boleh merasakannya, anda boleh melihatnya, mencubanya, dan anda tahu dengan tepat apa yang anda dapat.Anda juga tidak perlu menunggu.Anda hanya membelinya, pulang ke rumah, memakainya dan menikmatinya. Ia sememangnya cara paling mudah untuk membeli-belah.

Kadangkala, sedia untuk dipakai disingkatkan kepada RTW dan off the rack kepada OTR, jadi ingatlah perkara itu. Ini semua perkara yang sama! Apabila anda berada di kedai, anda harus sentiasa mencubanya secara langsung untuk melihat sama ada ia memerlukan perubahan kecil seperti di bahagian pinggang atau jika ia mempunyai sesuatu yang sukar untuk diubah seperti bahu yang terlalu lebar.

Apa yang anda lihat itulah yang anda dapat

Apa yang anda lihat ialah apa yang anda dapat – Ready To WearTuxedo oleh Ralph Lauren Purple Label – versi mewah dengan lengan dan seluar yang belum siap, supaya anda dapat menyesuaikan diri dengan betul

Keburukan:

  Ia tidak akan sesuai dengan anda dengan sempurna walaupun ia diubah selepas itu.Kebanyakannya direka sebagai pakaian pasaran massa. Sekurang-kurangnya untuk pakaian, anda boleh membuat perubahan. Anda membeli sepasang kasut; anda tidak boleh.Anda biasanya tidak menemui fabrik yang unikseperti Solaro, sejuk , atau Tweed Donegal , dan lain-lain.Memandangkan ia diperbuat daripada corak standard, ia hanya bagus untuk orang yang mempunyai badan yang sangat simetri.Sedia dalam fikiran, tiada manusia yang mempunyai badan yang benar-benar simetri. Secara peribadi, bahu kanan saya jauh lebih rendah daripada bahu kiri saya, jadi setiap pakaian sedia untuk dipakai saya perlu diubah atau hanya kelihatan berkedut di bahagian belakang. Secara peribadi, saya tidak pernah melihat pakaian sedia untuk dipakai, di luar rak yang sesuai dengan sempurna 100% walaupun selepas diubah. Sesetengah orang fikir ia benar, tetapi biasanya, maksudnya, mereka tidak cukup berpendidikan untuk melihat kecacatan pakaian itu.

Yang dikatakan, fabrik yang lebih berat dan tebal seperti tweed, drape jauh lebih baik untuk sedia dipakai daripada fabrik nipis. Selain daripada pakaian tweed atau fabrik tebal, satu pakaian yang bagus untuk dibeli sedia untuk dipakai ialah rompi danbaju pinggang. Ia tidak mempunyai sebarang panjang lengan yang perlu diubah, dan anda hanya memerlukan ukuran dada kerana pinggang juga boleh disesuaikan dengan saiz anda.

Pam opera juga dikenali sebagai kasut mahkamah

Pam opera Made to Order, juga dikenali sebagai kasut mahkamah

Dibuat Mengikut Pesanan (MTO)

Dibuat untuk ditempah pada asasnya ialah pakaian sedia untuk dipakai yang memperkenalkan pilihan penyesuaian. Ia sangat popular untuk kasut , tidak begitu banyak untuk pakaian. Maksudnya ialah anda memilih yang terakhir standard, dan anda memutuskan kulit yang anda inginkan, warna dan tapak yang anda inginkan. Untuk lebih banyak pembekal mewah, mereka juga menawarkan anda pilihan untuk menyesuaikan yang terakhir anda dan menyesuaikan kesesuaian, tetapi itu adalah pengecualian kepada peraturan. Kelebihannya ialah, anda tahu apa yang anda dapat dari segi kesesuaian dan anda mendapat warna, bentuk dan gaya yang tepat yang anda inginkan.

PRO:

  Apa yang anda lihat itulah yang anda dapat.Mengenai kesesuaian, warna, bentuk dan gaya yang anda inginkan.

Keburukan:

  Anda membayar harga yang lebih tinggi. Anda perlu menunggu lebih lama.Ia mesti dibuat untuk anda, namun anda tidak benar-benar mendapat kesesuaian yang lebih baik daripada sepasang kasut yang tidak tersedia.

Dibuat untuk Mengukur (MTM)

Istilah ini kini digunakan untuk apa sahaja di bawah matahari yang merangkumi beberapa bentuk ukuran. Dalam bentuk tulennya, dibuat untuk mengukur adalah satu langkah naik dari sedia untuk dipakai. Pada asasnya, anda mengambil corak standard, mengambil ukuran orang itu dan anda menyesuaikan corak itu kepada ukuran tersebut. Ramai orang mengelirukan dibuat untuk mengukur dengan yang dipesan tetapi yang dipesan lebih dahulu daripada dibuat untuk mengukur dan kemudian, saya akan menerangkan sebabnya.

Dibuat untuk mengukur sangat popular dengan pakaian, bukan kasut, dan kebanyakan masa apabila seseorang memberitahu anda bahawa pakaian tersuai, ia mungkin dibuat untuk mengukur. Berfungsi dengan baik jika badan anda tidak terlalu simetri dan anda tidak mempunyai banyak isu utama kerana ia hanyalah penyesuaian corak standard, jadi kesesuaian jarang menjadi 100% tetapi anda mempunyai semua pilihan penyesuaian yang mungkin anda fikirkan daripada. Bentuk lapel anda, yang kain , yang interlining , butang, semua yang anda mahu pilih, anda boleh.

Dibuat Untuk Mengukur Ensembel Tali Hitam

Dibuat Untuk Mengukur Ensembel Tali Hitam

PRO:

  Lebih murah daripada pakaian yang ditempah khas.Ia biasanya lebih mahal daripada di luar rak kerana ia termasuk penyesuaianKesesuaian yang lebih baik.Anda boleh memilih dan mendapatkan sesuatu yang anda inginkan dengan kesesuaian yang lebih baik.

Keburukan:

  Kualiti mungkin Berbeza.Masalah dibuat untuk mengukur ialah terdapat begitu banyak pembekal yang berbeza dan mungkin berbeza dari segi kualiti. Kadangkala anda mendapat sut made to measure yang kelihatan hebat apabila anda berdiri, tetapi sebaik sahaja anda bergerak, anda terhad kerana ia bukan corak yang direka dengan baik. Anda juga boleh membelanjakan apa sahaja daripada $300 – $3000 untuk dibuat untuk mengukur dan jelas sekali, terdapat perbezaan dalam jumlah jahitan tangan dan kualiti yang masuk ke dalam pakaian, fabrik dan pemangkasan. Setiap kali anda melihat dalam talian sut tersuai , ia berkemungkinan sut yang dibuat untuk mengukur. Keputusan berbeza-beza bergantung pada syarikat, ukuran yang diambil dan gambar yang boleh anda berikan. Jadi berhati-hati dan jangan mengharapkan kesempurnaan.

Secara keseluruhan, dibuat untuk mengukur adalah bagus untuk orang yang ingin menyesuaikan pakaian, yangkainpilihan mereka, mereka mudah untuk dimuatkan dan tidak mahu menghabiskan beribu-ribu dolar untuk pakaian.

Dipesan lebih dahulu

Istilah dipesan lebih dahulu berasal daripada perkataan bespeak yang bermaksud, bercakap untuk sesuatu. Ia adalah istilah yang sangat Inggeris dan hanya menerangkan proses tersuai di mana seseorang individu benar-benar boleh memutuskan perkara yang mereka mahukan. Satu pakaian, sepasang kasut atau apa-apa lagi yang berkaitan dengan pakaian yang dibuat khusus untuk mereka.

Perbezaan besar yang perlu dibuat untuk mengukur ialah corak dicipta dari awal, biasanya melibatkan lebih banyak kerja tangan dan tiada pilihan. Anda pada asasnya boleh memilih apa-apa butiran yang anda mahu, apa-apa bentuk atau bentuk manakala, dibuat untuk mengukur biasanya bermakna anda memilih daripada katalog.

Malangnya, dipesan lebih dahulu bukan istilah yang dilindungi dan orang ramai menggunakannya untuk semua jenis perkara. Kadang-kadang, walaupun untuk sedia untuk dipakai, dibuat mengikut tempahan dan dibuat untuk mengukur. Pada Savile Row, dipesan lebih dahulu bermaksud bahawa sut itu dibuat pada atau di sekeliling baris, corak telah dipotong oleh individu untuk individu dan sekurang-kurangnya 50 jam kerja tangan diperlukan serta kelengkapan. Tetapi, itu hanya terhad kepada Savile Row.

Tali leher Faille Grosgrain Hitam dengan jaket makan malam, stud baju, boutonnier dan poket persegi

Tali leher Faille Grosgrain Hitam dengan jaket makan malam, stud baju, boutonnier dan poket persegi

Untuk kasut, ini bermakna yang terakhir akan dibuat untuk anda, dan ini adalah satu jenis kerana kaki anda berbeza, ia tidak pernah 100% sama dan anda boleh memilih gaya, kulit dan sebarang perincian yang anda inginkan . Seperti yang anda boleh lihat, memakai pakaian yang ditempah lebih dahulu memerlukan pengetahuan bagi pihak anda kerana tukang jahit boleh bertanya kepada anda Bagaimana anda mahu bahu anda?, Bagaimana ia harus dilakukan?, Dan anda boleh dengan mudah terharu apabila anda tidak tahu apa yang anda mahukan . Sudah tentu, tukang jahit yang baik juga boleh membimbing anda tetapi pada penghujung hari, anda tidak seharusnya memesan yang dipesan lebih dahulu jika anda tidak mempunyai pemahaman asas tentang perkara yang anda cari.

Oxford Kulit Paten Klasik tanpa captoe dan tali kasut malam lebar oleh Fort Belvedere

Oxford Kulit Paten Klasik yang dipesan lebih dahulu tanpa captoe dan tali kasut malam lebar oleh Fort Belvedere

PRO:

  Sangat sesuai.Sekarang, secara teori, pakaian yang ditempah lebih dahulu harus sentiasa sesuai dengan sempurna. Malangnya, pada hakikatnya, itu tidak selalu berlaku. Apabila anda bermula, sut tempah pertama anda mungkin tidak akan menjadi yang terbaik apabila ia sesuai. Walau bagaimanapun, yang berikutnya sepatutnya, dan kesesuaian harus bertambah baik dengan setiap sut. Walau bagaimanapun, kerana ia adalah pakaian buatan tangan, tiada sut yang akan sama. Rumah yang lebih besar seperti Brioni atau Kiton selalunya boleh menghasilkan semula pakaian dengan cara yang lebih baik kerana mereka mempunyai individu yang hanya bekerja pada seluar, hanya pada jaket, hanya pada lengan. Seorang tukang jahit individu akan sentiasa mempunyai variasi, dan itulah keindahan pakaian buatan tangan.Pilihan tanpa had.

Keburukan:

  harga.Ia biasanya yang paling mahal.Ia memerlukan lebih banyak masa.Ia mengambil masa yang paling lama, dan ia mempunyai kelengkapan, jadi ia mengambil lebih banyak masa.

Kesimpulan

Setelah anda mengetahui perbezaan antara sedia untuk dipakai, di luar rak, dibuat mengikut pesanan, dibuat untuk mengukur dan ditempah lebih dahulu, adalah mudah untuk mencari tuksedo yang sesuai yang sesuai untuk anda.

Terokai bab ini: 7 Panduan Membeli Black Tie & Tuxedo

 1. 7.1 Panduan Membeli Jaket Tuksedo & Makan Malam
 2. 7.2 Panduan Membeli-belah Aksesori Tuxedo
 3. 7.3 Tuksedo Tersuai, MTM & Tempahan Dipesan
 4. 7.4 Primer Jam Tangan Black Tie
 5. 7.5 Asas Membeli Tuxedo