Tux Britannia

Tali leher Putera Charles William Tuxedo Hitam

Saya telah melihat sekilas keadaan semasa tali leher hitam di England apabila saya menerima salinan terkini Batu Persegi , majalah gaya hidup yang ditujukan kepada golongan profesional yang bekerja di pusat kewangan London. The Autumn/Winter Style Special menampilkan sut makan malam dalam dua iklan, satu artikel dan halaman tajuk dan juga sebagai hadiah dalam pertandingan pembaca.

Isi kandunganKembangkanRuntuh Tuxedo British- percanggahan atau evolusi?

Tuxedo British- percanggahan atau evolusi?

Penonjolan dan penggayaan konservatif sut formal nampaknya menjadi petanda baik untuk statusnya di London. Rujukan majalah kepada pakaian sebagai a tuxedo dan tux , walaupun, mungkin menandakan masa depan yang lebih gelap untuk tradisinya makan malam moniker.Apabila saya mula-mula meneliti terminologi pakaian formal perbandingan pada tahun 2006, laman web pakaian formal British jarang menggunakan label Amerika kecuali dalam rujukan sekali-sekala kepada jaket putih. Sejak masa itu beberapa tapak sewa (sewa) telah menggunakan Americanism sama ada secara bergantian dengan perkataan Inggeris konvensional atau secara eksklusif. Sesetengahnya, seperti My Tuxedo dan Johnny Tuxedo, telah melangkah lebih jauh untuk memasukkannya ke dalam nama perniagaan mereka.

Peruncit pakaian formal dalam talian Inggeris MyTuxedo menggunakan nama semasanya pada 2006, tiga tahun selepas syarikat asal ditubuhkan.

Peruncit pakaian formal dalam talian Inggeris MyTuxedo menggunakan nama semasanya pada 2006, tiga tahun selepas syarikat asal ditubuhkan.

Ingin tahu tentang alasan di sebalik perkembangan linguistik ini, saya menghubungi pengarah urusan Johnny Tuxedo. Austen Pickles yang bersemangat sangat gembira untuk berkongsi tiga pertimbangan utama di sebalik rancangan pemasaran syarikat yang baru ditubuhkan:

Mula-mula, kami telah memfokuskan jenama itu pada lelaki sekolah/kolej/uni yang berumur 16-25 tahun, memberikannya almari pakaian untuk majlis makan malam prom/uni/grad ball dan lain-lain. Penyelidikan prapelancaran kami menunjukkan bahawa, walaupun di UK, ini lelaki akan mengaitkan dengan perkataan tuxedo daripada sut makan malam. Juga keseluruhan idea 'prom' adalah Amerika Utara dan menggunakan perkataan Amerika nampaknya sesuai.

Kedua, kami melakukan sedikit penggalian ke dalam sejarahnya. Nampaknya di UK perkataan tuxedo pertama kali digunakan untuk menggambarkan sut heroik ini pada tahun 1889, 3 tahun sebelum sebarang sebutan 'sut makan malam'. Saya rasa jika kami telah bercakap tentang tuksedo di UK selama 124 tahun, kami tidak melanggar terlalu banyak peraturan yang memanggil jenama kami Johnny Tuxedo!!

Setelah mengatakan semua itu, sebab terbesar ialah nama 'Johnny Tuxedo' sangat popular dengan pasukan kami sehingga kami tidak dapat menahannya! Siapa yang mahukan Sut Makan Malam Dave atau Derek?!

Walaupun justifikasi sejarah yang ditawarkan oleh En. Pickles dipanjangkan sedikit (penyelidikan saya menunjukkan bahawa jaket makan malam pertama kali muncul di Britain dua tahun sebelum 1889 dan setakat ini telah menjadi istilah pilihan sejak itu) penemuan kontemporari syarikatnya sangat mencerahkan. Sudah tentu masuk akal untuk perniagaan bercakap dengan demografinya dalam bahasa yang mereka gunakan di kalangan mereka.

Malah Henry Poole & Co yang dihormati menggunakan tuxedo untuk mengetuai halaman Web mereka yang dengan bangga mempertaruhkan dakwaan mereka sebagai pembuat jaket makan malam yang pertama.

Malah Henry Poole & Co yang dihormati menggunakan tuxedo untuk mengetuai halaman Web mereka yang dengan bangga mempertaruhkan dakwaan mereka sebagai pembuat jaket makan malam yang pertama.

Tetapi apakah yang difikirkan oleh pertubuhan jahitan Inggeris yang dihormati tentang belia hari ini mengetepikan 125 tahun tradisi pakaian negara dan memihak kepada lingo Amerika?

Bahasa Inggeris sentiasa diserang oleh kemasukan istilah dan ejaan Amerika, kata James Sherwood, pengarang Savile Row: Tukang Jahit Utama British Bespoke . Kini kami diserang dari dalam dengan generasi baharu menggunakan teks dan singkatan Twitter. Encik Sherwood menentang sekeras-kerasnya ejaan dan istilah Amerika dan percaya bahawa negara yang mula-mula memotong jaket makan malam mempunyai hak untuk memanggil nama mereka dengan nama yang betul.

Penjahit Savile Row Henry Herbert tidak begitu cemas. Syarikat itu hanya menggunakan perbendaharaan kata konvensional di laman web mereka dan jurucakap William Field berpendapat bahawa jika ia diganti, ia akan menjadi proses beransur-ansur dalam jangka masa yang panjang. Bagaimanapun, dia mengakui bahawa Ya, ia akan memalukan. Kami berbangga dengan sejarah dan tradisi kami sebagai tukang jahit yang ditempah khas.