Tuxedo Zaman Jazz -1920-an

Jazz dalam Cover 1920s Jazz pada tahun 1920-an

Pancaragam jazz tahun 1920-an memakai tali leher hitam

Jaket makan malam pernah menjadi tanda keterlaluan tidak formal pada waktu petang. Seorang lelaki mungkin memakainya untuk makan malam di rumah dan menukarnya sebagai kot pakaian jika dia pergi ke opera atau tarian selepas itu. Kini ia telah menjadi pakaian malam yang begitu biasa sehingga, kecuali pada kebanyakan majlis keramaian, kebanyakan lelaki muda memakainya secara lazim. Buku Etiket Vogue (1925)

Buku Etiket Vogue (1925)

Standard Baharu untuk Pakaian Malam

Fesyen zaman jazz

Fesyen zaman jazzPeristiwa

Perintah dunia baharu yang muncul daripada Perang Dunia I adalah zaman muda yang dilambangkan oleh inovasi dan tenaga muzik jazz Amerika yang sangat popular. Formaliti tegar hiburan malam Edwardian dan pakaian menjadi mangsa perang di kedua-dua belah Atlantik; akibatnya, ensembel baju ekor de rigueur yang dahulunya hanya digunakan untuk majlis yang sangat formal. Di tempatnya, yang jaket makan malam yang sebelum ini dianggap terlalu kesat untuk sensibiliti wanita dinaikkan pangkat kepada peranan pakaian malam standard. Seperti yang dinasihatkan oleh Emily Post dalam edisi pertama siri Etiket definitifnya pada tahun 1922, Kepada seorang lelaki yang tidak mampu untuk mendapatkan dua sut pakaian malam, Tuxedo adalah lebih penting. Ia dipakai setiap petang dan hampir di mana-mana, manakala baju ekor hanya diperlukan semasa bola, makan malam rasmi, dan dalam kotak di opera. Kot pakaian juga diberi mandat untuk majlis perkahwinan malam kerana pemakaian pakaian makan malam di gereja masih dianggap tidak sopan oleh masyarakat yang bersopan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Standard Baharu untuk Pakaian Malam
 2. Gaya Dua Puan Mengaum
 3. Rhapsody dalam Biru Tengah Malam: Warna Baharu untuk Tali Hitam
 4. Waistcoats Putih untuk Tali leher Hitam
 5. Kebangkitan Jaket Makan Malam Berdada Dua dan Baju Hadapan Lembut
 6. Satu Dekad Trend
 7. Fajar Zaman Keemasan Pakaian Lelaki
 8. Fakta Formal

Artikel Vogue yang merungut kemerosotan keanggunan maskulin mengemukakan beberapa teori untuk penguasaan tuksedo ke atas kot ekor: ketidaksesuaian berpakaian formal pada waktu malam semasa perang, kot pakaian yang kurang sesuai untuk semua fizikal berbanding dengan sifat penyamaan jaket makan malam. , persepsi (tersilap) bahawa lebih banyak usaha diperlukan untuk memakai pakaian penuh, dan takut dilabel sebagai kuno. Pilihan yang terhasil untuk tuxedo itu mengecewakan penulis yang merasakan jaket yang kurang formal memberikan semua lelaki aspek yang membosankan dan memenatkan seolah-olah mereka adalah kerani yang baru sahaja menukar kot.

Baju Atasan Petang, Tali leher Hitam dan Tali leher Putih di Jerman Musim Gugur 1929 - perhatikan penutupan baju pinggang DB yang runcing dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi

Mantel Malam, Tali leher Hitam dan Tali leher Putih di Jerman Musim Gugur 1929 – perhatikan penutupan kot pinggang DB yang runcing dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi

Penyokong bangsa Edward sebegini sedang bertempur dengan kekalahan. Malah, pemakaian baju ekor malam di mana-mana selain daripada yang ditetapkan kini dianggap sebagai salah laku. Orang-orang di dunia sosial sepatutnya berpakaian untuk satu sama lain, bukan kerana orang ramai menjelaskan Buku Etiket Vogue pada tahun 1925. Oleh itu, apabila di dalam kotak opera peribadi dan gerai orkestra, orang-orang seperti itu berada di kalangan kawan dan boleh berpakaian seolah-olah mereka sedang bersosial di rumah. Di restoran atau teater, walau bagaimanapun, mereka mungkin atau mungkin tidak secara eksklusif di kalangan rakan sebaya mereka oleh itu citarasa yang baik menentukan mereka menyederhanakan pakaian lengkap mereka supaya tidak kelihatan mencolok. Berpakaian berlebihan di tempat awam seperti restoran, hotel, [dan] kapal pengukus, biasanya dilakukan oleh orang yang hanya mempunyai peluang ini untuk mempamerkan diri mereka.

Pakaian

Walaupun keterbalikan populariti mereka, klasifikasi kot pakaian sebagai formal dan tuxedo sebagai tidak formal kekal tidak berubah. Menariknya, ensembel baju ekor juga dikenali sebagai pakaian penuh sekali lagi, nama yang sesuai untuk status eksklusifnya yang baharu.

Peraturan untuk aksesori yang sepadan juga kekal sama pada mulanya. Satu pengecualian yang ketara ialah elaun yang diperbaharui untuk putih baju pinggang untuk dipakai dengan jaket makan malam. Amalan popular pada tahun-tahun awal ini, digabungkan dengan keutamaan yang sepadan untuk lapel memuncak dan bukannya kolar selendang, dilihat oleh pihak berkuasa zaman sebagai percubaan untuk memberikan formaliti pakaian berpakaian penuh kepada penggantiannya.

Protokol pakaian malam kemudian mengambil peralihan yang jelas tidak formal seiring dengan perkembangan dekad, sebahagian besarnya terima kasih kepada Putera Wales muda bergaya yang dikenali sebagai Beau Brummell abad kedua puluh.

Gaya Dua Puan Mengaum

David, Putera Wales

Putera Wales pada tahun 1924

Putera Wales pada tahun 1924; dia menetapkan banyak trend fesyen untuk lelaki pada era itu

Selepas kematian Edward VII pada tahun 1910, anaknya George V bekerja dengan gigih untuk memulihkan formaliti dan disiplin yang bapanya telah biarkan tergelincir di Mahkamah. Walau bagaimanapun, waris George sendiri berkongsi lebih daripada nama datuknya (lihat bar sisi). Putera Wales yang baharu itu juga menikmati keutamaan Edward yang lebih tua untuk gaya pakaian dan keselesaan berbanding tradisi pengap dan bermula pada tahun 1920-an, rasa fesyen yang sempurna maverick ini akan mempengaruhi pakaian lelaki untuk tahun-tahun akan datang.

Dengan kerap memilih jaket makan malam di atas kot pakaian penuh, bakal Duke of Windsor dan kalangan rakan bangsawannya memainkan peranan penting dalam peningkatannya kepada pakaian malam standard. Penerimaan amalan di Amerika Syarikat pada masa itu hanya menunggu masa sahaja kerana orang Amerika yang mementingkan gaya sangat dipengaruhi oleh aliran British dalam tempoh ini. Banyak perubahan lain dalam fesyen malam tidak lama kemudian menyusul apabila Putera dan penentu arah aliran British yang lain dengan mahir berusaha untuk meningkatkan keselesaan pakaian formal dan meningkatkan kecemerlangannya.

Pakaian Tuxedo Talian Hitam Zaman Jazz Bergaya dari 1925

Pakaian Tuxedo Talian Hitam Zaman Jazz Bergaya dari 1925

Rhapsody dalam Midnight Blue: Warna Baharu untuk Tali Hitam

Salah satu inovasi pakaian malam pertama yang diperjuangkan oleh Putera adalah alternatif kepada warna hitam standardnya. Biru tengah malam – biru pekat dan kehitaman – adalah warna yang disenyapkan dengan sewajarnya untuk pakaian formal namun kelihatan lebih gelap dan lebih kaya daripada hitam di bawah cahaya buatan kerana ia tidak mempunyai kecenderungan untuk mengeluarkan cast kehijauan atau menampakkan debu. Kebangkitan semula fesyen era Regency ini terhad kepada golongan bangsawan dan pesolek Inggeris yang terpilih pada mulanya tetapi populariti warna itu meningkat dengan mantap sepanjang tahun dua puluhan yang membayangkan daya tarikan besar-besarannya pada dekad berikutnya.

Waistcoats Putih untuk Tali leher Hitam

Pada tahun 1920-an, kot pinggang putih telah dianggap sebagai warna paling formal kerana tidak seperti rakan sejawat kayu hitam, ia memerlukan pencucian yang kerap dan kanji dan oleh itu lebih mahal. Akibatnya, model hitam tidak lagi menjadi alternatif untuk sut berpakaian penuh manakala model putih menjadi semakin popular dengan jaket makan malam, terutamanya pada majlis yang sebelum ini memerlukan baju ekor.

Pada April 1924, Pakaian Lelaki melaporkan bahawa penggunaan tuksedo dan trend kot putih oleh pemimpin fesyen seperti Prince of Wales dan Lord Mountbatten telah menjadikannya diterima secara meluas di London dan separuh daripada kot pinggang diperhatikan dalam tinjauan pakaian malam tidak formal Palm Beach. adalah daripada pelbagai gading.

Mod bergaya untuk kot pinggang putih ialah fesyen tab berpinggang lurus yang telah dihidupkan semula di Amerika pada tahun 1921, setahun selepas ia diperkenalkan semula di England. Tersedia dalam model berdada tunggal dan dua, ia popular dengan pakaian malam tidak formal dan formal kerana potongan pinggang tinggi dan kekurangan mata dapat menampung ketinggian dan kepenuhan pakaian baharu dengan lebih baik. seluar gaya.

Beberapa tahun kemudian, satu lagi inovasi kot pinggang semakin popular: model tanpa belakang. Satu lagi sumbangan daripada Duli Yang Maha Mulia, reka bentuk ini menggantikan bahagian belakang penuh kot dengan hanya dua tali kecil yang memegang bahagian hadapan di tempatnya sekali gus membolehkan vest itu mengekalkan haba badan yang lebih sedikit dan menjadikannya sangat sesuai untuk iklim tropika.

Vintage Evening Wear Black Tie dan White Tie dengan mantel malam 1920

Vintage Evening Wear Black Tie dan White Tie dengan mantel malam 1920

Kebangkitan Jaket Makan Malam Berdada Dua dan Baju Hadapan Lembut

Pada tahun 1928, Putera Wales secara terbuka mengutuk baju rebus nenek moyangnya dan dua tinjauan Pakaian Lelaki dari tahun itu mendedahkan bahawa lelaki Amerika seolah-olah berkongsi sentimen itu. Akhbar berkala itu melaporkan bahawa walaupun kebanyakan lelaki terus menggemari kolar sayap dan baju dada kaku dengan jaket makan malam mereka, sesetengah generasi muda telah memakai baju negligee dengan kolar bersambung lembut. Penyunting majalah itu memarahi bahawa Gaya ini mencerminkan intipati tidak formal, malah, lelaki ini hampir tidak boleh mengamalkan gaya yang lebih radikal dan masih berpakaian 'bersesuaian'.

Para editor menegaskan bahawa trend yang jauh dari formaliti tradisional ini ditekankan lagi oleh peningkatan populariti jaket makan malam berdada dua, ciptaan Amerika yang pertama kali muncul pada pergantian abad dan yang biasanya dipakai tanpa kot. Pengarang etiket sama-sama tidak bersetuju dan menasihatkan pembaca mereka sendiri bahawa kesesuaian kedua-dua jaket baharu dan baju lembut atau berlipat adalah terhad pada malam musim panas dan majlis-majlis tidak rasmi yang lain.

Die Deutsche Elite 1920-an - perhatikan kolar bulu di sebelah kiri dan lapel sutera di sebelah kanan - semua lelaki memakai kasut captoe dan anda boleh melihat tuxedo DB dengan lapel bertakuk dan lapel Tautz

Die Deutsche Elite 1920s – perhatikan kolar bulu di sebelah kiri dan lapel sutera di sebelah kanan – semua lelaki memakai kasut captoe dan anda boleh melihat tuxedo DB dengan lapel bertakuk dan lapel Tautz

Perkembangan fesyen kecil yang digunakan pada pakaian malam tidak formal dan formal pada tahun dua puluhan termasuk sayap yang lebih berani pada kolar baju, lebih lebar ikatan busur , penampilan trim butang untuk dipadankan dengan lapel (walaupun beberapa sumber etika hanya menerima butang tulang pada kot ekor) dan keutamaan yang semakin meningkat untuk kasut bertali sebagai ganti kasut pam atau butang.

Berkenaan dengan pakaian penuh, bahagian hadapan baju ekor dipotong lebih pendek untuk memuatkan seluar yang lebih tinggi yang boleh menampilkan sama ada dua jalinan sempit seperti sebelumnya atau satu jalinan lebar (berbanding dengan satu jalinan sempit pilihan pada seluar makan malam). Beberapa lelaki mewah terus memakai dada baju, kot pinggang dan tali leher yang padan dengan piqué walaupun kos tinggi set yang dibuat khas ini mengehadkan populariti mereka.

Bagi jaket makan malam, ia mula memakai penutupan pautan (lubang butang pada kedua-dua belah bahagian hadapan jaket yang diikat dengan aksesori seperti manset yang dipanggil pautan kot atau butang pautan) dan kini biasanya dibutangkan. Penambahan poket payudara pada dekad ini mendorong kemunculan poket poket formal. Turut muncul pada masa ini ialah pandangan baharu pada aksesori zaman Victoria lama yang dipanggil cummerbund. Isu Pakaian Lelaki pada tahun 1928 menjelaskan kepada pembaca bahawa ini adalah selempang sutera hitam yang digunakan sebagai pengganti baju pinggang pada waktu malam yang hangat. Walaupun ia mungkin mendapat sedikit keuntungan dalam penerimaan di kalangan penonton Palm Beach yang bergaya pada tahun itu, ia akan kekal sebahagian besarnya diketepikan sehingga dekad berikutnya.

Baju Atasan Petang, Tali leher Hitam dan Tali leher Putih di Jerman Musim Gugur 1929 - perhatikan penutupan baju pinggang DB yang runcing dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi

Mantel Malam, Tali leher Hitam dan Tali leher Putih di Jerman Musim Gugur 1929 – perhatikan penutupan kot pinggang DB yang runcing dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi

Fajar Zaman Keemasan Pakaian Lelaki

Pergerakan ke arah variasi tidak formal yang diperkenalkan pada tahun 1920-an akan memberikan keselesaan, kepelbagaian dan gaya yang semakin meningkat dalam dekad berikutnya dan tuksedo akan mendapat populariti dengan pelbagai masyarakat yang lebih luas berbanding sebelum ini. Pada masa yang sama, pakaian penuh itu akan menuntut semula beberapa tradisi formal yang telah hilang semasa perang. Pakaian malam hampir memasuki era terbesar dalam sejarah moden.

Variasi kot malam untuk tali leher putih 2500

Variasi kot malam untuk tali leher putih – 1905

Fakta Formal

Overcoats atau Capes masih Wajib untuk White Tie pada tahun 1920-an

Jubah adalah alternatif yang baik kepada kot malam raglan - Perhatikan tuxedo berjalur dengan poket bersudut di sebelah kiri

Jubah adalah alternatif yang baik kepada kot malam raglan – Perhatikan tuxedo berjalur dengan poket bersudut di sebelah kiri – 1900

Etika tahun 1920-an memerlukan kot sentiasa dipakai dengan pakaian penuh. Kot malam biasa biasanya berdada tunggal pada dekad awal dengan lalat tersembunyi, dan kadangkala menampilkan lengan raglan. Lapels sering berhadapan dengan sutera sekarang. Kadangkala, kolar baldu kontras digunakan sebaliknya.

 • Satu lagi contoh kot malam 1929 dengan kolar selendang

  Satu lagi contoh kot malam 1929 dengan kolar selendang

 • Kot malam Jerman dua payudara dengan lapel puncak menghadap sutera, dan pilihan boutonniere -1929

  Kot malam Jerman dua payudara dengan lapel puncak menghadap sutera, dan pilihan boutonniere -1929

Menjelang tahun 1920-an lelaki bereksperimen dengan mantel malam berpayudara dua atau kolar selendang, tetapi popularitinya agak merosot pada masa itu dan lelaki muda akan melangkau kot dengan tali leher putih.

Untuk tali leher hitam, kot tidak wajib lagi menjelang tahun 1920-an.

Kain Tuxedo Asli

Jazz pada tahun 1920-an

Jazz pada tahun 1920-an

Pakaian formal kumpulan jazz tahun 1920-an menjadi inspirasi untuk nama mereka, The Original Tuxedo Jazz Orchestra, serta salah satu lagu tular mereka, The Original Tuxedo Rag.

Ikon Gaya 1920-an

Putera Wales muda memakai Tali leher Putih dengan hiasan dan rantai kot - perhatikan kolar sayap yang tinggi

Putera Wales muda memakai Tali leher Putih dengan hiasan dan rantai kot - perhatikan kolar sayap yang tinggi

David, Putera Wales

Putera Wales mungkin adalah orang yang paling banyak bergambar di dunia pada masa itu. Rasa fesyen dan gayanya memberi kesan kepada generasinya. Nama penuhnya ialah Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Windsor tetapi dia pergi oleh David sehingga dia menjadi Edward VIII pada tahun 1936. David bukanlah peminat pakaian tali leher putih yang kaku, dan lebih suka kepada tali leher hitam yang lebih lembut dan selesa. Dia juga lebih suka memakai kot pagi sebagai ganti kot frock.

Secara keseluruhannya dia seorang yang gemar untuk pakaian lelaki yang lebih kasual dan selesa, tetapi memandangkan formaliti tuksedo dan kot pagi hari ini, menjadi jelas bahawa perubahan selalunya meningkat dan bukannya radikal.

Jack Buchanan dalam White Tie

Jack Buchanon dan Fred Astaire dalam White Tie

Jack Buchanan

Jack Buchanan adalah seorang lagi ahli fesyen British. Dia adalah bintang pentas dan skrin di U.K. dan di A.S. dan dikreditkan kerana memperkenalkan jaket makan malam berdada dua ke England.

Sesuai: Kesempurnaan atau Tiada

Panduan etika zaman berzaman memberi amaran bahawa melainkan sut pakaian itu sesuai, potongan dan material adalah lebih baik untuk tidak memakainya sama sekali.

Kain Tuxedo Asli

Jazz pada tahun 1920-an

Pakaian formal kumpulan jazz tahun 1920-an menjadi inspirasi untuk nama mereka, The Original Tuxedo Jazz Orchestra, serta salah satu lagu tular mereka, The Original Tuxedo Rag.

1928 Notch Lapel tuxedo dengan topi homburg kelabu

1928 Notch Lapel tuxedo dengan topi homburg kelabu

Lapel Bertakik

Lapel bertakuk ( kolar langkah di UK) telah tersedia pada jaket makan malam sejak awal 1900-an tetapi jarang disahkan oleh majalah pakaian lelaki, diabaikan oleh buku etiket dan biasanya dijauhi oleh lelaki berpakaian terbaik mengikut banyak Pakaian Lelaki tinjauan. Mereka semua hilang selepas tahun 1930 dan tidak muncul semula sehingga tahun 1960-an.

Terokai bab ini: 3 Black Tie & Tuxedo Sejarah

 1. 3.1 Regency Origins of Black Tie – 1800-an
 2. 3.2 Regency Evolution (1800 – ’30s) – Tailcoat & Cravat Berwarna-warni
 3. 3.3 Pakaian Lelaki Awal Victoria: Hitam Mendominasi 1840-an - 1880-an
 4. 3.4 Debut Jaket Makan Malam Lewat Victoria - 1880-an
 5. 3.5 Pakaian Malam Penuh & Tidak Formal 1890-an
 6. 3.6 Edwardian Tuxedo & Black Tie – 1900s – 1910s
 7. 3.7 Tuxedo Zaman Jazz -1920-an
 8. 3.8 Tali Hitam Era Kemurungan – Zaman Keemasan Tuksedo 1930-an
 9. 3.9 Tuksedo & Tali Hitam Selepas Perang – Akhir 1940-an – Awal 1950-an
 10. 3.10 Jet Age Tuxedo – Akhir 1950-an – 1960-an
 11. 3.11 Counterculture Black Tie Tuxedo 1960-an – 1970-an
 12. 3.12 Kelahiran Semula Tuxedo – The Yuppie Years – 1970-an
 13. 3.13 Tuxedo Redux - 1980-an & 1990-an
 14. 3.14 Tali Hitam Era Milenium - 1990-an - 2000-an
 15. 3.15 Tuksedo pada tahun 2010-an
 16. 3.16 Masa Depan Tuxedo & Black Tie