Warna Sut Tidak Lazim untuk Lelaki – Patutkah Anda Memakai Sut Tebal atau Keras?

warna sut tidak konvensional berskala 3840x2160

Dalam dunia suaian, warna ruji seperti biru, kelabu dan coklat telah lama berkuasa. Tetapi kini lebih banyak pilihan avant-garde menjadi semakin popular, adakah terdapat cara untuk memakainya dengan menarik? Kami ada jawapannya!

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apakah Warna Sut Tidak Lazim?
  2. Pilihan Warna Klasik & Moden
  3. Warna Sut Asas
  4. Memakai Warna Sut Tidak Lazim
  5. Mencari Warna Sut untuk Ton Kulit Anda
  6. Petua Penggayaan untuk Warna Tidak Konvensional
  7. Di mana Untuk Membeli Sut berwarna tidak konvensional
  8. Kesimpulan
  9. Rundown Pakaian

Kami biasanya melihat tatasusunan tertentu warna dipakai oleh kebanyakan lelaki sama ada dalam suasana profesional atau kasual. Ini termasuk warna biru, kelabu atau coklat, juga hitam. Kemudian terdapat beberapa pilihan warna yang lebih aneh, terutamanya jika dibandingkan dengan rakan sejawat mereka yang lebih klasik. Walaupun warna ini mungkin dianggap tidak konvensional, pada masa atau tempat yang sesuai ia boleh diterima.

Apakah Warna Sut Tidak Lazim?

Takrifan tidak konvensional tidak berdasarkan atau menepati apa yang biasa dilakukan atau dipercayai. Sepanjang sejarah, kita telah melihat lelaki berkali-kali cenderung cenderung kepada neutral dan ton gelap untuk sut tetapi terdapat pelbagai pilihan warna yang mungkin juga suka dipakai oleh sesetengah pihak. Sebagai contoh, beberapa mungkin kuning , hijau , ungu , merah terang, malah oren. Sesetengah jenama yang bergaya ingin menggunakan beberapa warna yang kuat ini apabila membangunkan corak aneh atau fabrik yang unik.Sut Musim Panas Berwarna-warni dalam Granny Smith Green, Pink & Teal

Sut Musim Panas Berwarna-warni dalam Granny Smith Green, Pink & Teal

Pilihan Warna Klasik & Moden

Biru, kelabu dan coklat yang disebutkan di atas cenderung bertahan dengan baik sepanjang ujian masa. Warna ini berfungsi dengan baik dengan pelbagai tona kulit dan untuk pelbagai majlis yang berbeza untuk lelaki. Untuk beberapa gaya yang lebih moden, pertimbangkan contoh berikut: bukannya sut tentera laut, mungkin biru terang dan berani. Daripada hitam, mungkin sesuatu yang lebih tebal, seperti merah atau an warna jingga . Gaya ini mungkin tidak boleh dipakai apabila ia tidak lagi mengikut trend, tetapi kerana ia popular, ia sering diterima pakai dengan cepat oleh peminat fesyen. Walaupun ini adalah dua sisi spektrum yang berbeza dari segi gaya klasik dan moden, terdapat beberapa cara anda boleh mengahwinkan kedua-dua gaya ini bersama-sama dengan betul.

Anda boleh cuba memakai sut berwarna gelap dan kemudian masukkan pilihan itu dengan warna yang lebih cerah dalam aksesori anda untuk pendekatan yang lebih moden. Selain itu, anda boleh cuba memakai sut moden berwarna lebih terang, tetapi kurangkan sedikit dengan beberapa elemen yang lebih gelap (mungkin dengan kasut atau pilihan seri yang anda pilih).

Warna Sut Asas

Kemeja merah jambu dipadankan dengan baik dengan sut kelabu arang.

Kemeja merah jambu dipadankan dengan baik dengan sut kelabu arang.

Prince of Wales Semak Tali Sutera dalam Hitam dan Putih

Kubu Belvedere

Prince of Wales Semak Tali Sutera dalam Hitam dan Putih

Tengoklah Bunga Lubang Butang Boutonniere Sutera Carnation Mini Merah Jambu

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Boutonniere Sutera Carnation Mini Merah Jambu

Beli Di Sini

Kelabu Arang

Kelabu arang ialah warna neutral, dan ia berfungsi untuk pelbagai warna kulit dan acara yang berbeza. Nada warna arang yang lebih hangat menjadikannya serba boleh sepanjang tahun, berbanding dengan sepupunya, sut berwarna kelabu muda. Kedua-dua pilihan sebenarnya memberikan banyak kepelbagaian, tetapi arang akan memberi anda lebih banyak pilihan daripada cahaya kelabu . Selain itu, walaupun sut tentera laut cenderung untuk membuat seorang lelaki muda kelihatan lebih muda, arang akan mempunyai kesan sebaliknya.

Raphael dalam sut tentera laut klasik buruk ringan

Raphael dalam sut tentera laut klasik buruk ringan

Tali leher Sutera Madder Purba dalam Corak Berlian Kuning, Merah Biru dan Oren

Kubu Belvedere

Tali leher Sutera Madder Purba dalam Corak Berlian Kuning, Merah Biru dan Oren

Beli Di Sini Velvet Edelweiss Boutonniere Bunga Lubang Butang Kota Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Edelweiss Boutonniere

Tengoklah Oren, Hijau, Biru, Kuning, Persegi Poket Pingat Bulu Sutera

Kubu Belvedere

Oren, Hijau, Biru, Kuning, Persegi Poket Pingat Bulu Sutera

Beli Di Sini

Tentera Laut Klasik

A saman tentera laut klasik adalah sama serba boleh seperti arang, tetapi menambah sedikit lagi warna. Selain itu, warna sut boleh dipakai atau disolek dengan mudah. Terdapat bilangan kombinasi yang tidak berkesudahan yang menjadikan ini pilihan yang sangat serba boleh yang pasti anda perlu ada dalam almari pakaian anda.

Sven Raphael Schneider di Firenze memakai glencheck flanel coklat vintaj

Sven Raphael Schneider di Firenze memakai glencheck flanel coklat vintaj

Tali Tali Challis Bulu dalam Turquoise dengan Corak Kelabu, Jingga, Tentera Laut dan Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu dalam Turquoise dengan Corak Kelabu, Jingga, Tentera Laut dan Kuning

Tengoklah Yellow Silk Buttercup Mini Boutonniere Buttonniere Flower Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Mini Boutonniere Buttercup Kuning

Beli Di Sini

coklat

The coklat warna membolehkan anda memecahkan monotoni pilihan biru dan kelabu yang anda miliki, tetapi masih kekal klasik dan bersahaja. Dari segi sejarah, sut coklat (terutama dalam warna coklat sederhana hingga lebih terang) dianggap tidak sesuai untuk pakaian bandar, tetapi ini tidak lagi benar dalam semua kecuali persekitaran yang paling formal; Lagipun, jika anda memakai sut sama sekali, anda akan berpakaian lebih formal daripada 90% lelaki di luar sana. Malah dalam kebanyakan tetapan perniagaan hari ini, warna coklat yang lebih gelap seperti arang atau coklat coklat biasanya boleh dipakai dalam tetapan yang sama seperti saman arang atau saman tentera laut.

Daniel Craig sebagai James Bond dalam sut hitam

Daniel Craig sebagai James Bond dalam sut hitam

Hitam

Hitam ialah warna yang lebih serius, biasanya dikhaskan untuk majlis perayaan, pengebumian atau beberapa tetapan perniagaan. Walaupun kita mendapati hitam (dan khususnya, sut hitam ) agak berlebihan , tidak rugi untuk mempunyai sekurang-kurangnya satu dalam almari pakaian anda untuk majlis-majlis tertentu tersebut.

Memakai Warna Sut Tidak Lazim

Salah satu perkara pertama yang anda ingin pertimbangkan apabila anda memilih warna anda ialah ke mana anda hendak pergi.

Sven Raphael Schneider memakai sut seersucker

Sven Raphael Schneider memakai sut seersucker

Tali Bertali Belang Merah Jingga Cri De La Soie Silk Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Kait Cri De La Soie Berbintik Merah Jingga

Beli Di Sini

Makan Malam Bersama Rakan

Ini adalah masa yang sesuai untuk memilih warna sut anda dengan lebih sederhana berwarna warni . Sebagai contoh, cuba sentuhan warna hangat (seperti coklat kemerahan), atau mempunyai tapak neutral dengan beberapa warna yang ditenun ke dalam sut keseluruhan anda (seperti seersucker pada musim panas).

Warna biru yang lebih berani ini boleh digunakan untuk majlis perkahwinan

Warna biru yang lebih berani ini boleh digunakan untuk majlis perkahwinan

Perkahwinan

Peristiwa lain ialah a perkahwinan , katakan untuk bekas rakan sekelas anda. Sesetengah parti perkahwinan boleh mempunyai kod pakaian yang sangat ketat untuk hadirin mereka. Jika ini bukan peraturan untuk perkahwinan yang anda hadiri, pertimbangkan untuk memakai sesuatu yang tradisional-namun-lebih berani untuk pilihan pakaian anda. Maksudnya, daripada memakai tentera laut tradisional, anda boleh mencuba lebih banyak lagi biru terang ; atau bukannya arang, cuba pakai kelabu muda.

Pilihan pakaian temu duga kerja yang ideal

Pilihan pakaian temu duga kerja yang ideal

Temuduga kerja

Bergantung kepada jenis pekerjaan yang anda temu duga , mungkin berguna untuk anda cuba memasukkan beberapa warna syarikat ke dalam pakaian anda. Walau bagaimanapun, berhati-hati untuk tidak melampaui batas sepenuhnya dengan konsep ini. Perkara utama di sini adalah untuk memastikan bahawa penemuduga mengambil perhatian bahawa anda menunjukkan kesedaran yang luas, tetapi bukan kerana anda berusaha terlalu keras (atau anda mungkin cuba mendapatkan pekerjaan anda hanya daripada pilihan warna anda dan bukan merit anda ). Anda mahu mereka memberi perhatian kepada apa yang anda katakan, bukan hanya pada apa yang dikatakan oleh pakaian anda. Anda juga ingin memberi perhatian kepada bermusim apabila anda memilih warna berbeza anda, serta berat kain.

Sut fresco berbintik-bintik dipakai dengan aksesori Fort Belvedere

Sut fresco berbintik-bintik dipakai dengan aksesori Fort Belvedere

Shantung Silk Striped Two Tone Bow Tie Coklat, Hijau Putih

Kubu Belvedere

Shantung Silk Striped Two Tone Bow Tie Coklat, Hijau Putih

berbelanja di sini Velvet Edelweiss Boutonniere Bunga Lubang Butang Kota Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Edelweiss Boutonniere

Beli Di Sini Dataran Poket Sutera berwarna Coklat dengan Paisley Biru - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Silk Pocket Square dalam warna coklat dengan Blue Paisley

Beli Di Sini

Musim Panas

Jika anda seperti saya dan anda menjadi panas dengan mudah pada bulan-bulan yang lebih panas, anda mungkin akan lebih suka fabrik yang lebih ringan dan sesuatu yang bernafas dengan lebih baik. Selalunya terdapat banyak pilihan warna berani dan terang yang hebat tersedia dalam ini bulan yang lebih panas .

Brock McGoff dari The Modest Man dalam sut burgundy dari Indochino

Brock McGoff dari The Modest Man dalam sut burgundy dari Indochino

Musim Sejuk

Apabila ia menjadi lebih sejuk, mungkin lebih berfaedah untuk anda cuba memilih warna sut yang lebih gelap, berbeza dengan kekurangan warna yang akan anda lihat di luar. Selain hitam, kelabu atau navy, cuba tambahkan unta, burgundy atau zaitun–dan untuk sedikit keseronokan, klasik jam tangan hitam corak sentiasa menjadi pilihan yang bagus. Tetapi mengapa sebenarnya penting untuk memberi perhatian kepada bermusim apabila memilih warna anda? Pilihan warna tertentu akan kelihatan tidak sesuai pada masa tertentu dalam setahun. Mengetahui masa dan tempat memakai sesuatu dengan betul memastikan warna sut anda yang tidak konvensional masih masuk akal.

Mencari Warna Sut untuk Ton Kulit Anda

Mencari warna kulit anda

Mencari warna kulit anda

Ton Kulit Sederhana

Jika anda mempunyai jumlah melanin yang sederhana dalam kulit anda, anda mempunyai beberapa pilihan berbeza untuk fabrik sut yang boleh anda pakai. Ini kerana rona samar pada kulit anda dengan mudah melengkapkan pelbagai warna yang berbeza. Cuba pakai warna sut yang berbeza seperti krim , kulit telur, warna coklat yang berbeza, atau malah merah terang.

Sut Perniagaan Charcoal Brown dengan warna kasut yang lebih halus

Sut Perniagaan Charcoal Brown dengan warna kasut coklat yang lebih halus

Tali Sutera Berjalur Shantung Hijau, Ungu dan Krim

Kubu Belvedere

Tali Sutera Berjalur Shantung Hijau, Ungu dan Krim

Beli Di Sini Green Madder Silk Pocket Square dengan Paisley Besar Turquoise,Oren dan Kuning

Kubu Belvedere

Green Madder Silk Pocket Square dengan Paisley Besar Turquoise,Oren dan Kuning

Tengoklah

Tona Kulit Gelap

Walaupun jumlah pigmentasi yang lebih tinggi dalam kulit kita menawarkan banyak kepelbagaian untuk warna sut tidak konvensional yang berbeza, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa tidak setiap warna harus dianggap sebagai pilihan. Cuba warna seperti burgundy, unta, mustard , malah hijau zaitun.

Sut Ungu

Sut ungu boleh berfungsi dengan baik untuk lelaki dengan kulit yang lebih gelap. (Ihsan Imej: DAPPERSCENE)

Ton Kulit Cerah

Individu dengan ton kulit yang lebih cerah atau jumlah melanin yang lebih cerah dalam kulit mereka akan dapat memakai warna seperti warna biru terang, pelbagai warna kelabu, malah pastel pada bulan-bulan musim panas.

Preston (semasa memakai kostum sebagai Clark Kent) menunjukkan sut biru yang lebih cerah

Preston (semasa memakai kostum sebagai Clark Kent) menunjukkan sut biru yang lebih cerah

Petua Penggayaan untuk Warna Bukan Konvensional

Ensemble Kot Sukan Musim Panas

Ensemble Kot Sukan Musim Panas

Mulakan Dengan Sut Atau Kot Sukan

Perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah mencari sut atau kot sukan yang menggabungkan walaupun sedikit warna yang dipersoalkan (dalam corak atau fabrik itu sendiri). Kemudian anda boleh cuba mencari a tali leher atau segi empat sama poket yang menggabungkan warna yang sama dalam skala yang berbeza, dan gunakan itu untuk melengkapkan baki pakaian anda.

Jika anda memilih untuk memakai sut yang berani dan berwarna terang, anda boleh mengurangkan sedikit keadaan dengan mencuba memakai neutral hangat gelap. Anda boleh cuba memakai pakaian gelap baju sejuk atau gelap kot pada bulan yang lebih sejuk, dan seri yang lebih gelap atau segi empat sama poket apabila cuaca agak panas di luar.

Tali leher yang gelap dan bercorak halus membantu mengisar jaket bercorak berwarna lebih terang ini

Tali leher yang gelap dan bercorak halus membantu mengisar jaket bercorak berwarna lebih terang ini

Tali Tali Challis Bulu dalam Warna Hijau Tua dengan Corak Biru, Kuning dan Oren

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu dalam Warna Hijau Tua dengan Corak Biru, Kuning dan Oren

Beli Di Sini Foto Sutera Bunga Boutonniere Blue Cornflower Boutonniere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

Beli Di Sini Wool Challis Pocket Square dalam warna Jingga dengan Titik Polka Hijau

Kubu Belvedere

Wool Challis Pocket Square dalam warna Jingga dengan Titik Polka Hijau

Beli Di Sini

Cuba Putus Saman

Jika anda telah menetapkan fikiran anda pada warna berani tertentu yang ingin anda pakai, tetapi anda tidak pasti sama ada ia akan sesuai dengan faktor situasi yang digariskan di atas, anda boleh mencuba memecahkan saman itu . Cuba pakai jaket dengan sepasang yang berbeza seluar . Jika jaket anda lebih kepada warna berani, pastikan seluar anda lebih kepada warna neutral (atau sebaliknya, seperti di bawah).

Raphael menggunakan spezzato berwarna-warni dengan jaket sut dan jaket padanan dengan seluar kuning kontras dan oxford coklat

Raphael menggunakan spezzato berwarna-warni dengan jaket sut dan jaket padanan dengan seluar kuning kontras dan oxford coklat

Ikatan Sutera Madder dalam Warna Biru dengan Buff dan Paisley Merah

Kubu Belvedere

Ikatan Sutera Madder dalam Warna Biru dengan Buff dan Paisley Merah

Tengoklah Persegi Poket Linen Putih dengan Jahitan X Handrolled Biru Laut

Kubu Belvedere

Persegi Poket Linen Putih dengan Jahitan X Handrolled Biru Laut

Beli Di Sini

Jangan Pakai Terlalu Banyak Warna Bukan Konvensional

Satu perkara yang anda ingin pastikan anda menjauhi adalah memakai terlalu banyak warna yang tidak konvensional bersama dalam satu masa. Contohnya, memakai tali leher yang sangat berani dengan baju bercorak yang sangat sibuk bersama-sama fabrik sut anda, ini boleh dilihat sebagai mengelirukan secara visual dan mula kelihatan seolah-olah anda berpakaian dalam gelap. Cara yang lebih baik untuk melakukan ini adalah dengan memilih satu hingga dua warna berani dan membiarkan segala-galanya jatuh ke latar belakang dengan memakai ton yang lebih neutral, mungkin memakai baju berwarna lebih neutral dan tali leher untuk mengelakkan persaingan dengan warna sut yang tidak konvensional.

Jangan cuba memakai terlalu banyak warna terang kerana ia boleh membuatkan anda kelihatan seperti badut

Jangan cuba memakai terlalu banyak warna terang kerana ia boleh membuatkan anda kelihatan seperti badut

Bunga Lubang Butang Boutonniere Sutera Carnation Mini Merah

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Boutonniere Sutera Carnation Mini Merah

Beli Di Sini

Di mana Untuk Membeli Sut berwarna tidak konvensional

Banyak kedai sut akan menawarkan pilihan warna asas tetapi tidak semua kedai yang berbeza ini akan menawarkan pilihan warna tidak konvensional yang luar biasa itu. Jenama yang menawarkan pelbagai warna dan corak yang bagus SuitSupply , Paul Stuart, Ralph Lauren , dan Brooks Brothers. Mungkin ramai yang terkejut melihatnya Brooks Brothers dalam senarai ini, tetapi program dibuat untuk ukuran mereka menawarkan pelbagai pilihan warna untuk anda pilih.

Sut Kotak-kotak Tiga Keping Ralph Lauren berwarna Hijau dengan Baju Ungu

Sut Kotak-kotak Tiga Keping Ralph Lauren berwarna Hijau dengan Baju Ungu

Kesimpulan

Akhirnya lebih mudah untuk memakai sut neutral yang lebih bergaya klasik. Pada ketika itu apabila anda ingin menambah sedikit lagi rasa pada pakaian anda, adalah sesuai untuk mengetahui cara menggabungkan warna sut yang tidak konvensional dengan betul. Apabila ragu-ragu, pertimbangkan untuk mencampurkan neutral klasik ke dalam pakaian anda, seperti dengan mengambil pakaian yang tidak konvensional jaket sut dan memasangkannya dengan bahagian bawah yang lebih neutral. Apabila mempertimbangkan untuk mencampurkan penggayaan klasik dengan elemen yang lebih moden, adalah penting untuk mengingati musim, warna kulit anda dan lokasi anda.

Rundown Pakaian

Hari ini, saya memakai sut rona ungu plum. Ia mempunyai beberapa bintik biru dan hitam yang ditenun di dalam kain. Saya memilih untuk memakainya kerana saya suka bagaimana kekayaan gelap warna itu muncul dengan hebat terhadap tali leher Fort Belvedere ini. Tali leher Fort Belvedere ini mempunyai jalur ungu, biru petrol dan kelabu muda yang ditenun.

Kyle memakai warna sut tidak konvensional dalam ton ungu plum.

Kyle memakai warna sut tidak konvensional dalam ton ungu plum.

Tali Tali Grenadine Bulu Kasmir dalam Ungu, Biru Petrol, Jalur Kelabu Muda

Kubu Belvedere

Tali Tali Grenadine Bulu Kasmir dalam Ungu, Biru Petrol, Jalur Kelabu Muda

Beli Di Sini

Saya juga menyerlahkan pakaian keseluruhan dengan segi empat sama poket putih linen. Saya sedang menamatkan penampilan dengan tali pinggang pakaian hitam klasik dan beberapa but pakaian kulit hitam juga. Kekayaan tali leher dan juga fabrik sut kelihatan hebat berbeza dengan kemeja putih bersih yang saya pilih untuk dipakai.

Adakah anda memakai sut dalam warna yang tidak konvensional? Bagaimana anda menggayakan mereka? Kongsikan dengan kami di bahagian komen.